Guvernare Deschisă
Guvernarea Deschisă schimbă fundamental modul în care trăim, ca cetățeni, dar și modul în care executivele guvernează și oferă soluții pentru problemele cu care se confruntă țările lumii. Parteneriatul Guvernelor Deschise este o inițiativă a statelor lumii care îşi doresc o guvernare transparentă, eficientă şi deschisă pentru cetățenii săi, dezvoltată pe baza noilor tehnologii informaționale. Brazilia, Indonezia, Mexic, Norvegia, Marea Britanie, Filipine, Africa de Sud şi Statele Unite ale Americii sunt cele opt guverne fondatoare ale Parteneriatului.
Parteneriatul Guvernelor Deschise (PGD) a fost lansat oficial în septembrie 2011, în cadrul Adunării Genarale a ONU. Ulterior, alte 26 de state au aderat la inițiativă. Parteneriatul Guvernelor Deschise înseamnă acțiune, deschidere către cetățeni și o mai bună colaborare cu organizațiile societății civile. Prin folosirea tehnologiilor informaționale avansate, guvernele lumii urmăresc să sporească accesul la informații, promovează transparența în guvernare, asigură lupta împotriva corupției și participarea cetățenilor la actul de guvernare.
Republica Moldova și-a exprimat interesul de a se alătura acestei transformări, prin aderarea la inițiativa Parteneriatul Guvernelor Deschise. Pentru a pregăti aderarea, a fost conturat un Plan de Acțiuni pentru o Guvernare Deschisă care a fost mai apoi supus consultărilor cu societatea civilă. În urma acestor consultări, Planul de Acțiuni a fost finalizat pe baza recomandărilor primite din partea societății civile.
În data de 23 ianuarie a avut loc prima ședință din acest an a Comitetului de Coordonare pentru o Guvernare Deschisă, unde s-a pus în discuție implementarea noului Plan de acțiuni pentru o guvernare deschisă pentru anii 2019-2020, care a fost aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1172 din 28.11.2018.
Comitetul de Coordonare pentru o Guvernare Deschisă este o platformă de dialog, constituită dintr-un număr egal de reprezentanți din partea sectorului public și societății civile responsabilă de coordonarea agendei de guvernare deschisă. Cancelaria de stat este instituția publică responsabilă de implementarea Planurilor de acțiuni pentru o guvernare deschisă, cât și de coodonarea ședințelor Comitetului de coordonare pentru o Guvernare Deschisă.
Istoric
Republica Moldova a aderat la inițiativă în luna Aprilie 2012 în cadrul primei reuniuni anuale a Parteneriatului Guvernelor Deschise care s-a desfăşurat în Brazilia. Țara noastră a fost reprezentată la forum de către Secretarul General al Guvernului și directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronică, care au prezentat Planul de Acțiuni al Republicii Moldova pentru o Guvernare Deschisă (PGD), ecosistemul Guvernului Deschis şi modul în care datele cu caracter public asigură transparenţa decizională. La reuniune au participat reprezentanţi din peste 50 de ţări.
Prin adoptarea Planului de acțiuni pentru Guvernare Deschisă, executivul îşi onorează angajamentele asumate în cadrul Parteneriatului pentru o guvernare deschisă. Astfel, Executivul s-a aliniat la eforturile globale și cele ale Uniunii Europene în vederea îmbunătățirii guvenării prin aplicarea tehnologiilor. Planul de Acțiuni pentru o guvernare deschisă a fost, de asemenea, prezentat la Washington în luna iulie 2012, în cadrul Conferinței Internaționale a Datelor Deschise.